Monday, February 24, 2014

exclusively Langkawi : beronok



Teringat zaman kanak-kanak bila mengutip beronok dampar di tepi Pantai Cenang. Dahulunya tempat popular pendaratan beronok adalah di hujung Langkawi International Airport, lebih tepat di Langkawi International Morac (go Kart) sekarang kerana asalnya dulu ia pantai dan sekarang telah ditambak untuk pembangunan. dan go-kart ini sekarang amatlah dekat dengan the Bv- a langkawi homestay (3 minit shj)


Pasir putih pantai tidak kelihatan dek lambakan beronok yang banyak terdampar. Tak main lah ambil yang terdampar, saya dan abang ketika itu datang berbasikal seronok mengejar bronok segar yang dihempaskan ombak ke pantai. Kanak-kanak lain siap pijak-pijak bronok lama yang menghampari sepanjang pantai dan percaya atau tidak kami siap boleh makan beronok segar sambil berlari-lari (semestinya beronok tu di buang isi perut dan dibasuh dahulu dengan air laut). Beronok yang segar dan muda, rangup dan rasanya istimewa…ermmmm. ada juga kanak-kanak dan orang dewasa yang lebih dramatik menyelam di gigi pantai, mencari bronok yang lebih-lebih fresh!

Yang agak moden akan membawa plastik untuk mengisi beronok, ada orang dewasa letak saja beronok segar dalam bakul motorsikal. Saya dan abang datang secara ad-hoc dan tak prepare, jadi abang ambil sesalur tumbuhan melata di pantai sebagai tali, dibuangla daunnya dahulu (tak ingat apa namanya tapi bunganya cantik berwarna purple). Beronok segar yang dikutip kami cucuh (cucuk) dengan siput laut supaya keluar airnya dan reduce sikitlah saiznya yang macam timun tu (sebab tu dipanggil timun laut). Lepas dicucuk keluarkan air, bronok dicucuk pada tali istimewa tadi secara melintang sehingga penuh tali lantas disimpul mati (takut on the way back terburai pula beronok di tengah jalan).

Balik ke rumah, semua di serah pada bonda. Beronok ni perlu disiang, dibelah, keluarkan isi perutnya (mostly air je), dibasuh dan dihiris nipis. Bonda tak izinkan saya menghiris waktu itu kerana katanya saya hiris kasar (maksudnya hirisan saya besar dan tidak kemas..hahah). proses menghiris nipis inilah yang paling koman (leceh), hirisan ulam-ulaman dan mangga muda juga begitu, tapi beronok hanya sedap dibuat kerabu, jadi terpaksalah.... (saya menunggu utk dijamah dengan nasi panas). ada bonda bercerita tentang anak gadis yang tak pandai sediakan kerabu beronok lantas direbusnya/celur beronok tadi, alamatnya tinggal/jadi airlah). cerita ni agak common dalam kalangan masyarakat setempat dengan erti kata lain, bronok is going to be served RAW!bukan dimasak!



Yang mengenakkan kerabu beronok ini selain ulam-ulaman dan mangga muda (ada juga letak betik muda) dihiris halus ialah serbuk beras (beras digoreng tanpa minyak dan digiling you!bukan blend tau). Semua bahan hirisan tadi digaulkan dan sudah sedia untuk dimakan.

Seingat saya, dari kecil saya sudah biasa dengan hidangan ini, tanpa ketahui bahawa ia hanya famous di Langkawi. Bila dapat kakak ipar, orang Pahang, dia geli first time tengok beronok mentah, tapi sekarang dia dah boleh ratah kerabu yang disediakan bonda. Suami juga begitu, tapi dia belum sempat tengok beronok mentah live sebab kadang-kadang kami hanya beli kerabu yang sudah siap.

Bulan puasa lepas hidangan ini popular buat juadah berbuka tapi mak ai, bila kunyah, pergh!beronok tua!macam getah paip kerasnya!mana taknya, pantai yang biasa beronok landing dah jadi tempat go-kart dan kapal terbang landing, the only way ialah mendapatkannya dengan berperahu ke pesisir laut dan jala kerana beronok sudah tidak landing lagi dan hanya berada dalam selut/lumpur. Jadi nak mendapatkan beronok sekarang agak susah berbanding dahulu.

Entah generasi anak-anak kami nanti sempat ke tidak menjamah kerabu beronok ni. Saya dah take note cara penyediaannya. Ada banyak hidangan istimewa yang saya ingat seperti kerabu ikan kasai (isi ikan kecil dibuat kerabu-ala-ala sushi gitu) dan kerabu siput tukui (tukul-sebab perlu menukul isi siput ini di batu-batu pesisir pantai).


Ada rumpai laut, namanya laktut!jarang kedapatan dan saya sudah rindukannya!dimakan mentah sebagi ulaman, dicecah sambal belacan (lebih bawang besar hiris dan kerisik). Sungguh saya rindu!!!!!


entri tentang laktut nanti kita cerita nah..

salam beronok dari langkawi.

kalau ke langkawi,jemputlah ke Langkawi Blaque Villa HomeStay  

Blaque Villa HomeStay Type
BV Type
Bed Type
Peak Season
Low Season
Extra mattress
Discount!> 2 nights
2 room
Double bed
X 2
150
150
No charge
(2 sets)
Deposit
300
Full paid
280
4 room
Double bed
 X 4
300
300
600
560
Info/booking/reservation: +6012-310 6096, +6012-331 3020 
 email: bvlangkawi@gmail.com
 




salam manis:


Wednesday, February 12, 2014

2014 RM150*

The BV: living hall
BV master bedroom with air-condition and water heater



BV stands for Beautiful View of Blaque Villa
Belak is the name of the Village where the villa is located
BV is a single storey semi-d house
BV has 2 types: 2 rooms and 4 rooms
It is strategically located in the radius of Cenang Beach, Langkawi. 
Surrounded by paddy fields, airport/MIEC, beaches and tourist hot spots, 
Amenities
Air-condition (master bedroom)
Rubine water heater (master bedroom)
Washing machine
LCD TV with local channel
Complimentary coffee making facilities (include kettle)
Complimentary cooking facilities (include rice cooker & multi cooker)
Mini bar
Ironing tool
Praying Mats
Sofa and rattan set
Check In time: 2.00pm
Check out time: 12.00 noon
Services
Car rental
Island Hoping
Mangrove Tour
Please contact:
BV-Langkawi Homestay Villa,
No. 1A & 1B,  lot 1379 Kampung Gelam, Kedawang, 07000 Langkawi, Kedah, Malaysia.
 
 tel/sms/wassapps:
 
+ 6012-310 6096 Raziff   + 6012-331 3020 Rose   
  email:bvlangkawi@gmail.com
http://blaquevillalangkawi.blogspot.com/
Langkawi Homestay Villa
Welcome to BV-Langkawi Homestay Villa. It is strategically located in the radius of Cenang Beach, Langkawi. Surrounded by paddy fields, airport/MIEC, beaches and tourist hot spots, to make everything you need closed to you. We have 2 and 4 room homestay for your convenience
+6012-310 6096, +6012-331 3020, bvlangkawi@gmail.com
BV HomeStay Type
BV Type
Bed Type
Peak Season
Low Season
Extra mattress
Discount!> 2 nights
2 room
Double bed
X 2
160
150
No charge
(2 sets)
With Deposit
320/300
Full paid
300/280
4 room
Double bed
 X 4
320
300
620/600
600/560
Info/booking/reservation: +6012-310 6096, +6012-331 3020  email: bvlangkawi@gmail.com
 lets pics do the talking....

BV front view
BV living hall
BV back door view feat Langkawi International airport
BV front view, patio
BV notice board
BV master bedroom
BV front yard
BV spacious parking area
BV right side view feat paddy season-year end
BV simple yet practical pantry/coffee corner
BV coffee corner feat multi cooker
BV main door
BV living hall-Unit Cenang
BV leisure rattan set
BV rubine water heater
BV amenities..



The BV!
Langkawi homestay Villa
Promo!!!
2 day 1 night stay
  RM150*
Book now!
012-310 6096
012-331 3020
Posted by

Monday, February 10, 2014

Wasapps Homestay Langkawi


VIEW THE BV HERE


for speed RSVP
wassaps us at 6012-310 6096, 6012-331 3020


The BV-Langkawi Homestay is located in Pantai Cenang, a 15-minute drive from Kuah Town. The BV homestay offers 2 and 4 Room homestay type.

air-conditioned master bedroom homestay is equipped with a rubine water heater, colour TV and ironing facilities. A separate kitchenette comes with a fridge, rice cooker, multi cooker and coffee/tea maker.

The BV homestay  offers a beautiful country view, Spacious parking area and fresh breezes. 

Langkawi International Airport, Langkawi Morac-go kart, Helicopter rides and Beach activities are available at Just 2km away. Local dishes are available at the Melor Cafe at night.

BV is a 5 minutes drive from The AirPort, Pantai Cenang and 15 minutes from the jetty/kuah town.







When would you like to stay at The BV? 

Best Price Guarantee

Room typeMaxRate
Two-Bedroom homestay 6-8RM180
RM150
Four-Bedroom Homestay 12-16RM360
RM300


General

Kitchenette, rice cooker, multi Cooker, kettle, water heater, Washing machine, tv, Air condition, BBQ facilities, beautiful view, Jogging track,garden, paddy field

Activities/

services

car rental, island tour and ticketing,  island hopping, mangrove tour (Agent)

Parking

Free! Free private parking is possible on site 
(reservation is not needed).

Check-in

From 14:00 hours

Check-out

Until 12:00 hours

Cancellation / Prepayment

Cancellation and prepayment policies vary according to room type. 
Please check the cancellation/prepayment conditions 

Children and 

extra beds

Free! One child under 12 years stays free of charge when using existing beds.
There is capacity for 2 extra single beds in the BV.

Pets

Pets are not allowed.
Muslim policies           Forbidden acts and food are not allowed 
                                  (no cigarette, liquor,pork)

We guarantee

  • Booking is safe. When you book with us your details are protected by a secure connection.
  • Your privacy is protected. Your details will only be used to guarantee your booking.
  • No booking fees. You only pay the full payment of the BV homestay .
  • Best Price Guarantee. Found your homestay online at a lower price? We'll match it.
You'll find more information in our privacy statement and terms and conditions.

Customers who viewed BV-Langkawi homestay P. Cenang also viewed:

Tempat menarik Langkawi 

 

The BV –
A Langkawi Homestay 
(Cenang Beach)
Welcome to The BV-A Langkawi Homestay (Cenang Beach). It is strategically located in the radius of Cenang Beach, Langkawi. Surrounded by paddy fields, airport/MIEC, beaches and tourist hot spots, to make everything you need closed to you. We have 2 and 4 room homestay for your convenience 

+6012-310 6096, +6012-331 3020, bvlangkawi@gmail.com

BV HomeStay Type

BV Type
Bed Type
Peak Season
Low Season
Extra mattress
Discount!> 2 nights
2 room
Double bed
X 2
160
150

No charge
(2 sets)
With Deposit
320/300
Full paid
300/280
4 room
Double bed
 X 4
320
300

620/600

600/560

Info/booking/reservation: +6012-310 6096, +6012-331 3020  email: bvlangkawi@gmail.com

tempat Makan Langkawi

 

Tips shopping langkawi 

 



come and homestay with us in langkawi from RM160* 2017

BV Langkawi Homestay Pantai Cenang, Malaysia RM160* (8th anniversary promo rates) BV langkawi Homestay Pantai Cenang (Formally ...